Voksen med ADHD – et liv med krutt og pepper

Voksen med ADHD – et liv med krutt og pepper

Mange med ADHD får ikke diagnosen før de er voksne. Britta Gulbrandsen fikk ADHD-diagnosen rett før hun fylte 30 år. I dag mestrer hun livet godt, og ser mange fordeler ved å ha ADHD.

– Jeg har alltid tenkt at jeg ikke er helt som alle andre. Jeg tenkte lenge at det var noe galt med meg, siden jeg ikke klarte å innordne meg som alle gjorde, sier hun.

Britta Gulbrandsen gikk til terapi på DPS i mange år, blant annet for depresjon. Hun ble utredet for mange forskjellige psykiske lidelser, men kjente seg aldri helt igjen i noen av dem.

– Til slutt havnet jeg hos en psykolog som spurte meg om jeg hadde tenkt på ADHD. Det hadde jeg ikke, for det var jo bare gutter som hadde ADHD. Likevel dro jeg hjem og leste om diagnosen, og kjente meg veldig igjen. I en alder av 30 år passet jeg endelig inn i en boks, sier Gulbrandsen, som jobber som coach og erfaringskonsulent. Hun har også gitt ut boken Kaoskontroll.

Britta Gulbrandsen fikk ADHD diagnosen rett før hun fylte 30 år.
– Jeg tenkte lenge at det var noe galt med meg, siden jeg ikke klarte å innordne meg som alle gjorde, sier Britta Gulbrandsen som fikk ADHD- diagnosen rett før hun fylte 30 år. Foto: Maggie Kirkland

Vanskelig å organisere

En av de tingene Gulbrandsen syns er mest utfordrende, er å organisere hverdagen med to barn.

– Menn kan godt være litt vimsete, men det forventes i mye større grad at kvinner og mødre skal ha kontroll på ting. Mange kvinner med ADHD føler at de ikke strekker til, og blir deprimerte som en følge av dette. 

– En annen ting jeg syns er vanskelig, er regulering av aktivitet. Akkurat nå holder vi på å flytte, og jeg kjører på uten å legge inn pauser. Da går jeg til slutt i bakken med et smell. Jeg kan også være helt inaktiv og sitte i sofaen i lange perioder uten å få gjort noen ting, sier hun.

Skarpt bullshit-filter

– Er det noe positivt med å ha ADHD?

– Å, ja da. Jeg er veldig kreativ og effektiv. Og så har jeg en fantastisk evne til å se sammenhenger. Jeg ser helheter og løsninger og jeg har klisterhjerne, sier Britta og forteller at hun møter mange voksne mennesker med ADHD gjennom jobben.

– Mennesker med ADHD er veldig empatiske og forståelsesfulle. De har som regel en høy rettferdighetssans, og skarpt bullshit-filter. Verden trenger sånne folk, sier Britta.

Store ressurser 

Espen Anker er lege og spesialist i psykiatri ved klinikk Toppetasjen. Han mener noen kan ha god nytte av en ADHD-utredning i voksen alder, men at det kommer an på livet man lever.

– ADHD er en funksjonsdiagnose. Det er ikke interessant å si om man har eller ikke har ADHD, det er mer interessant hvor mye ADHD man har. Mange som har ADHD er store ressurser i vårt samfunn. Det er de med ADHD som bringer verden videre. De andre administrerer og står for orden og oppførsel, drift og vedlikehold, sier Espen.

Denne saken er tidligere omtalt på Altomdinhelse.no

Mange med ADHD sliter med søvn. Lege og spesialist i psykiatri, Espen Anker, forklarer mer om den vanskelige søvnen i denne videoen.

Boktips! 

Kaoskontroll – en bok om å ta kontroll over hverdagen

Forfatter Britta Bech Gulbrandsen forteller dette om boken sin:

Lever du med en diagnose, som ADHD, tett innpå? Føler du deg fanget i hverdagskaoset? Da vil du ha stor nytte av å lese denne boken, der du trinn for trinn får kunnskap og verktøy som hjelper deg til en bedre hverdag. Som voksen med ADHD og mor til to diagnosebarn savnet jeg spesifikk informasjon om hva jeg skulle gjøre for å finne veien i kaoset. Det ble til Kaoskontroll og mye mer. Dette er ikke en generell bok om ADHD, det er en bok om å finne klarhet, struktur og ro i en hektisk hverdag med ADHD, diagnoser og annerledeshet. 

Kaoskontroll - en bok om å ta kontroll over hverdagen
Boken Kaoskontroll handler om å ta kontroll over hverdagen med ADHD som voksen (utgiver Steg for steg forlag)

C-APROM/NO/ELVA/0026