Alltid litt etter

Alltid litt etter

Kan ADHD sammenlignes med et umodent rips? Einar Belck-Olsen (38) kjenner seg godt igjen i metaforen. Jeg har nok alltid ligget litt etter, sier Einar. Han ble diagnostisert med ADHD som syvåring.

Einar Belck-Olsen har fått god oppfølging og støtte underveis. Han slet med skolen, men kom igjennom, til tross for at han utviklet depresjon i tenårene. Det var vanskelig å takle, men en psykiater ga Einar et godt, visuelt bilde av å leve med ADHD. Han sammenlignet tilstanden med et umodent bær, et rips som trenger litt ekstra tid på å modnes.

Rutiner og gode systemer hjelper Einar Belck-Olsen til et mer strukturert liv med ADHD.
Rutiner og gode systemer hjelper Einar Belck-Olsen til et mer strukturert liv med ADHD (foto: privat)

I voksen alder har Einar tatt viktige grep for å takle hverdag og jobb. Han legger seg og står opp til faste tider hver eneste dag, og noterer og har varsler for alle avtaler og gjøremål. Hjemme har han åpne hyller og skap med glassdører, for bedre oversikt og kontroll.

Mye god terapi i rutiner

ADHD er ingen sykdom, men en diagnose, forklarer Espen Anker, lege og spesialist i psykiatri ved Toppklinikken. Han bekrefter Einars positive opplevelse av rutiner og kontroll.

– God søvnhelse er viktig, i tillegg til psykoedukativ behandling. Denne undervisningsterapien er kanskje den beste behandlingen for voksne som lever med ADHD.

Einar har levd med diagnosen fra han var syv år, mens nesten halvparten av barn med ADHD vokser det av seg. Diagnosen kan også endre form, der H-en, som står for hyperaktivitet og impulsivitet, kan forsvinne eller forsterkes. Hos voksne er konsentrasjonsproblemer den største utfordringen, sammen med tilleggsdiagnoser som angst, depresjon og søvnlidelser.

– Jeg heier på folk med ADHD, det er de som får verden fremover, sier Espen Anker.

I dag lever Einar Belck-Olsen fint med sin ADHD, godt hjulpet av rutiner og kontroll i jobb og fritid. Men sammenligningen med et umodent rips bærer han med seg.

– Når jeg ser tilbake, har jeg egentlig alltid ligget ti år etter de andre i mange ting, sier Einar, og avslutter:

– Det er mye positivt med å ha ADHD, jeg yter jo 110 prosent, men jeg må trives med oppgavene og få gjøre ting på min måte.

Les mer om ADHD her!

ADHD hos voksne
ADHD, et liv med krutt og pepper
ADHD, den viktige men vanskelige søvnen

C-APROM/NO/ELVA/0038