Vår mystiske, fantastiske hjerne

Vår mystiske, fantastiske hjerne

Visste du at hjernesykdommer er vår største helseutfordring? Vi ønsker å ta hjernehelse på alvor. Vi heier på forskning og økt kunnskap. Vi vil bidra til bedre hjernehelse, og derfor har vi på kunnskapsportalen DinHjernehelse samlet gode råd og våre hjertesaker til det beste for topplokket ditt.

Hjernen er det eneste organet i kroppen som ikke kan erstattes. Et mystisk organ, som fremdeles skjuler mange hemmeligheter og uforklarlige mekanismer. Hjernen styrer absolutt alle dagens gjøremål. Fra vi slår øynene opp om morgenen til vi forsvinner inn i søvnens viktige hvile etter en dag full av gjøremål, beslutninger og følelser.

Utfordrende sykdomsbilde

God hjernehelse er viktig for en god folkehelse. I dag lever over 100 000 nordmenn med demens, og vi har rundt 13 000 hjerneslag hvert år. Hodepine forårsaker to millioner sykedager i året. En rekke sykdommer og tilstander skaper ubalanse i hjernen og nervesystemets kontroll over kroppen. Hjernen styrer hvordan vi lever, og tar hjernen dårlige beslutninger kan det belaste hele kroppen vår fysisk, mentalt og psykisk.

Husk hukommelsessenteret

Glemt en avtale i det siste? Kommet hjem fra butikken uten brød til matpakken? Og hva het serien du ble anbefalt å se?

Stress og mangel på søvn er typiske faktorer som påvirker hukommelsen og hjernen negativt. Utfordringen er at disse to faktorene spiller på lag. Høyt stressnivå gjør det vanskelig å falle til ro om kvelden, og i verste fall stjeler det nattesøvn. Som igjen gjør at du takler stress og gjøremål dårligere dagen etter.

Hjernen er ditt viktigste organ, og det eneste som ikke kan byttes. Derfor må vi ta ekstra godt vare på hjernen vår.
Hjernen er ditt viktigste organ, og det eneste som ikke kan byttes. Derfor må vi ta ekstra godt vare på hjernen vår.

Søvn er gull for hjernen

Til tross for mengder med studier og forskning vet ikke vitenskapen helt hva den viktige søvnen gjør med hjernen vår. Men vi vet at uten søvn kan vi ikke fungere. Dårlig søvnkvalitet og for lite søvn påvirker hjernen til å ta valg som er negative for hele kroppen. Vi blir ukonsentrerte, orker ikke å være fysisk aktive og vi spiser annerledes enn når vi er uthvilte. Visste du for eksempel at foreldre til barn med autisme rapporterer om økt matlyst hos barna etter dårlig nattesøvn?

Les mer om søvnproblemer her

Tenk etter – bruk hodet

Hjernerådet har utarbeidet gode øvelser for forebyggende hjernehelse. I tillegg til rikelig med søvn (syv til ni timer for voksne), jevnlig fysisk aktivitet og sunt kosthold er hjernetrim med på å holde hodet på rett plass. Vi må utfordre hukommelsessenteret og trigge kreativiteten. Stå på ett ben mens du pusser tenner med motsatt hånd enn normalt. Velg en diktbok i stedet for skjermen, lær deg et dikt utenat og fremfør det for en venn. Gå nye stier, løs kryssord eller lær et nytt språk. Du må utfordre hjernen din!

Myndighetene løfter hjernehelsen

Helsepersonell og forskere har lenge hatt fokus på hvilke utfordringer dårlig hjernehelse gir samfunnet, pasienter og pårørende. 12. desember 2017 la statsministeren frem Nasjonal hjernehelsestrategi, med fire overordnede områder:

  1. God hjernehelse hele livet – forebygging og kvalitet
  2. Et mer brukerorientert helse- og omsorgstilbud og bedre ivaretakelse av pårørende
  3. Gode forløp – fra symptom til diagnose, behandling, habilitering og rehabilitering
  4. God kunnskap og kvalitet gjennom forskning og innovasjon

Det viktigste budskapet er verdien av god hjernehelse, og å informere om hvordan vi tar best vare på kroppens spennende styringsorgan. Kjenn på følelsen av god hjernehelse – tar du ikke vare på den kan du miste evnen til å føle på selve livet.

C-APROM/NO/Sle/0086