Ikke løp fra angsten uten å fundere på hvorfor den oppstår. Kanskje kommer følelsene fra press, stress eller sorg? Er du lei deg for noe som har skjedd, eller urolig og nervøs for noe som skal skje?
Husk at følelser er individuelle. Det som hjelper for noen, trenger ikke nødvendigvis fungere for deg. Når følelser bygger seg opp og blir overveldende, kan det være godt å prate om de, enten med dine nærmeste eller med terapeut eller psykolog.
Se mulighetene
Negative opplevelser og erfaringer kan bidra til at vi blir usikre og tviler på framtiden. Uansett om du bærer på en mislykket relasjon eller en jobb du har mistet, kan gamle følelser føre til at du skaper et destruktivt mønster som ødelegger for fremtidsmulighetene dine. Det kan være enklere å tro på fremtiden når du definerer muligheter og setter mål.
-
Skap tydelige mål – hvor vil du og hvordan kan du komme deg dit?
-
Del opp det store målet i mindre delmål som gjør det enklere å komme i gang.
-
Gjennomfør ett delmål av gangen, og vær fornøyd med deg selv når målet er nådd.
Be om hjelp
Hvis du er vant til å glemme, eller ikke få med deg viktig informasjon, er det fort gjort å tro at mye av det du gjør er feil. Det kan gjøre at følelsen av mislykkethet eskalerer, og du føler mangel på kontroll. Be noen i omgangskretsen din om å minne deg på å tenke etter. For eksempel kan en nær person dobbeltsjekke at du har kontroll på henting i barnehagen, eller en kollega kan spørre om du har husket å forberede morgendagens jobb. Ved å få bekreftelse på at du har kontroll, minimerer du risikoen for å bli urolig. Våg å be andre om hjelp – det er ikke lett å løfte blikket på egenhånd.
Her finner du 5 gode ADHD-råd for å håndtere kommunikasjon og relasjoner
Sosiale relasjoner
En middagsinvitasjon, et arbeidsintervju eller et foreldremøte kan vekke mange blandede følelser, og det er ikke uvanlig å føle seg presset i sosiale situasjoner. Kanskje er du bekymret for å ta for mye plass eller si noe dumt? Eller motsatt, kommer jeg til å tørre å si noe i det hele tatt? Forbered deg følelsesmessig. Tenk deg inn i situasjonen og bestem deg for hvem du vil være. Beskriv for deg selv hva som stresser deg, og hvordan du kan begrense uroen.
Et eksempel på en konkret forberedelse kan være å skrive ned et kort manus eller noen samtalepunkter på telefonen din. Før møtet eller intervjuet kan det også være bra å lage en liste på hva du må huske å si. Å være forberedt kan gjøre deg fornøyd i etterkant, noe som er den fineste gaven du kan gi til ditt framtidige deg.
Ikke vær redd for å reagere
Etter et utbrudd reagerer vi ofte med et ønske om å forsvinne eller gjemme oss. Ved å forlate situasjonen risikerer du å føle mer i etterkant, noe som kan føre til skam eller uro om hva personene rundt deg tenker eller synes.
Det er ok å reagere sterkt. Ikke prøv å flykte når du har blitt sint eller lei deg. Om du står i det, kommer du først og fremst til å merke at følelsen går over. Husk at en pause er ikke det samme som å stikke av. Du kan alltid gå vekk og ta noen dype åndedrag, før du kommer tilbake. Forhåpentligvis får du også en positiv overraskelse når du oppdager at folk rundt deg er mer tilgivende enn du kanskje hadde trodd.
C-ANPROM/NO/ELVA/0019 Oktober 2024