Hver dag må vi løse mange og ulike problemstillinger, enten vi lever med eller uten ADHD. Personer uten ADHD vurderer en problemstilling, løser den og legger den deretter i hjernearkivet. Når dagen er over er alle arkivskuffene lukket, forklarer Espen Anker, lege og spesialist i psykiatri ved Klinikk Toppetasjen i Oslo.
– For en person med ADHD kan det oppleves som om alle skuffene fremdeles står åpne når man skal legge seg. Tankene surrer og går, og det er vanskelig å falle til ro og sovne.
Mangel på melatonin
Lav produksjon av hormonet melatonin er vanlig ved ADHD, og kan også gi innsovingsproblemer. Du finner sengen, men ikke søvnen og blir liggende å vri og vende på deg utover natten.
Når søvnen endelig kommer ut i de små nattetimer er det tungt å våkne om morgenen.
– Jeg pleier å sammenligne gode soverutiner ved ADHD med et fly som skal lande på Gardermoen. Det gjelder å starte innflygningen tidlig, slik at du treffer rullebanen når du skal. Hvis du har som mål å sovne klokken 23.00, må du kanskje starte innflygningen mot hodeputen allerede klokken 21.00, sier Espen.
På laveste gir inn i natten
Et godt råd er å slukke alle enheter med blått lys noen timer før leggetid. Mobil, PC og TV er enheter med blått lys som stimulerer aktiviteten i hjernen. Legg heller inn noen rolige gjøremål, som å henge opp tøyvask eller gå rundt kvartalet med hunden.
– Avslutt gjerne dagen med å lese en bok på sengen, men pass på at den ikke er for spennende. Velg en rolig, kanskje litt kjedelig bok, slik at hodet kan lande kontrollert på puten, avslutter Espen.
C-ANPROM/NO/ELVA/0022 Oktober 2024