Belønn deg selv
Hva gir du deg selv når du har ryddet?
Ros og belønning er aldri en dårlig idé.
Et veldig vanlig problem når det kommer til opprydding er at man setter ambisjons-nivået for høyt. Mange tror at alt må være så perfekt hele tiden, noe som fører til at man utsetter ting. Den beste oppryddingen, er den som blir noe av. En ferdig vasket kopp er alltid en vasket kopp, og en opphengt tøyvask er alltid verdt en high five.
Når det er sagt, er det helt individuelt hvor ryddig man vil ha det hjemme. Men før du begynner å legge om rydderutinene dine, er det viktig å tenke ut hvorfor du vil ha det rent. Føler du deg bedre om det ser bra ut hjemme, eller har du lyst til å invitere med deg noen hjem? Når du har klart for deg hvorfor du vil ha det på en viss måte, er det lettere å nå målet.
STEG 1
Formuler en ryddenorm
Hvordan vil du ha det hjemme? Å si «rent» funker ikke, fordi det er et altfor vidt begrep. Skal det være klinisk støvfritt eller holder det at sengen er redd opp? Tenk ut hva som gjør deg glad og fornøyd. Tenk deretter på hvor lang tid det kommer til å kreve å holde det slik hver dag. Ti minutter? Et kvarter? Uansett føles det lettere og morsommere når du har en tanke om hvor mye (eller hvor lite) tid du trenger å sett
STEG 2
Utfør normen
Om du vil ha en oppredd seng, er det kanskje bra å gjøre det til en del av morgenrutinen din? Vil du ha en ren kjøkkenbenk, bør du kanskje ta oppvasken eller putte det skitne serviset rett i oppvask maskinen med en gang du har spist, for ikke å glemme. Har du barn? Deleger! Små barn pleier til og med å bli glade for å få hjelpe til.
NOEN ENKLE KNEP
Oppmerking med merkelapper
Å merke hvor ulike ting hører hjemme med bilder eller tekst minimerer tids- og energi bruken for alle i husholdningen. Oppmerking passer på de fleste steder – prøv deg fram og merk opp med etiketter i f.eks. garderoben, på skaper eller kjøkkenskuffene.
Rydd til musikk
Det meste blir morsommere med musikk, og rydding er ikke noe unntak. Dessuten er det bra for tidsforståelsen. Bestem på forhånd hvor stor innsats du vil legge inn i det og velg hvor mange låter du skal rydde deg igjennom.
Huk av sjekklistene dine
I denne folderen har du fått en ukeliste og en årsoversikt. Bruk dem for å holde styr på hva som skal gjøres når.
C-ANPROM/NO//0275