Orden og struktur i hjemmet

Orden og struktur i hjemmet

Når det er orden hjemme oppleves det som et mer hyggelig sted å være. Få gode tips for hva som skal ryddes, og hvordan det kan gjøres.

(Bilde: Shutterstock)

Nøkkelen til et organisert hjem

Å ha orden på tingene sine gjør hjemmet til et hyggeligere sted. Da er det også lettere å rydde, fordi du senker prestasjonsnivået, tankeprosessen og energinivået når det er på tide å ta fram støvsugeren. Den beste måten å organisere tingene sine på, er å med jevne mellomrom kvitte seg med det man ikke trenger.

Ta en runde i hjemmet ditt og finn ut hva du trenger å organisere. Garderoben eller kjøkkenskapet? Bestem deg for ett område av gangen, og fokusér

på det. Neste prosjekt kan vente til en annen dag.

STEG 1
Sortér først

Tape fast et kryss på gulvet som nedenfor, slik at du du får fire sorteringsruter: Kast, gi bort, usikker eller behold.

Her bruker vi sko som et eksempel for å vise hvordan sorteringen fungerer.

STEG 2
så rens ut…

På tide å bli kvitt noen ting.
Begynn med “kast-og-gi-bort”-bunker.

KASTPakk sammen og kast det som skal kastes.
GI BORTBestem et tidspunkt for når du skal gå og levere
USIKKER?Pakk ned skoene du er usikre på i skoesker og legg dem bort. Skriv dato på esken og bestem en maksgrense for hvor lenge du skal få beholde skoene uten å bruke dem.
BEHOLDSjekk hvor mange sko du har igjen og finn ut om du trenger en ny plass å oppbevare dem. Kanskje du trenger en ny skohylle?

STEG 3
og fortsett med dette.

Nå kan du begynne å sortere resten av tingene dine på samme måte. På baksiden av denne folderen finner du eksempler på hva som kan renskes opp i jevnlig. Å sortere i hauger, fungerer like bra for klær, som papir og post. 

Deretter kan du sette opp regler for deg selv og bestemme hvor ofte du skal renske opp hjemme – kanskje en gang  i måneden? Husk at renskingen blir enklere for hver gang, dersom du gjør det til en vane å kaste ting med jevne mellomrom. Gjør det også til en rutine å legge nye ting på rett plass med en gang. Heng inn et nytt plagg i skapet,  legg nye kluter i vaskeskapet og sett inn nye kopper  i kjøkkenskapet. 

TIPS!
Tenk sesong for ytterklær og sko. Legg bort vinterklærne og la kun sandaler eller lettere skotøy stå fremme om sommeren.

C-ANPROM/NO//0274