Nye mat- og handlerutiner

Nye mat- og handlerutiner

Organisering av matinnkjøp kan gi bedre orden på økonomi og matvaner. Her får du konkrete eksempler på hvordan, når og hva du kan handle.

(Bilde: Shutterstock)

Å handle på vei hjem etter en lang dag koster som regel mer enn det smaker. Når kroppen både er trøtt og sulten, havner det som regel litt av hvert ned i handlekurven. Å organisere hvordan, når og hva du handler er derfor en enkel måte å få orden på både økonomi og matvaner.
Her får du noen konkrete eksempler på hvordan du kan gå til verks for å starte å planlegge innkjøpene dine.

STEG 1
Matoversikt

Gjør det til en vane å lage et skjema for ukens middager. Bruk for eksempel søndagene til å planlegge uken.

  • Sett opp en dag for handling på forhånd i forveien og hold deg til den. Kjøp alt du trenger til uken på én gang.
  • Lag en matoversikt for uken.
  • Heia storkjøkken! Lag heller for mye eller for lite mat – nesten alle retter kan fryses ned eller bruker som lunsj dagen etter.

STEG 2
Innkjøpsliste

Fest en innkjøpsliste på kjøleskapet og fyll på etter behov. Skriv opp varen med én gang når du er tom eller når du kommer på hva du skal kjøpe. Ta et bilde eller ha med deg listen på butikken.

  • Fyll inn innkjøpslisten din etter matoversikten din og kjøp alt du trenger for uken i én handling.
  • Husk også på frokostingredienser og mellommåltider på handlelisten. Glem ikke de øvrige husholdnings-innkjøpene dine heller, som f.eks. toalettpapir eller oppvaskmiddel.
  • Vær nøye på hvor mye av hver vare du trenger (f.eks. 6 epler) og varemerket om du har en favoritt (f.eks. brød – rugbrød).

C-ANPROM/NO//0278